Kvalitatív források

Ma délelőtt a Magyar Szociológiai Társaság éves közgyűlésen jártam. A szekciónk a 20. század hangja című projekt köré szerveződött. Ennek célja, hogy kutatható archívumba gyűjtse a kvalitatív társadalomtudományi felmérések kutatási anyagait. Elsősorban egy interjútárról van szó, de szó esett a bosnyák tömegsírok feltárási jegyzőkönyveiről, az OSA Párhuzamos Archívum projektjéről, egy menekülés narratívákat vizsgáló interjúsorozatról, és két médiaarchívumról, ami az én vezetésemmel valósult meg.

Beszéltem már ezekről a projektekről döntéshozóknak, informatikusoknak, közgyűjteményi szakembereknek, de most először szociológusoknak. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire bejön ennek a közönségnek a téma. Aztán rájöttem, hogy ebben semmi meglepő nincs. Valójában sosem vetkőztem le a szociológiai megközelítést. Erős társadalomtudományi alapelvek, igazságossági normák, kutatási kényelmi szolgáltatások és a médium sajátosságainak alapos feltérképezése vezette mind a Gramofon Online, mind a Filmhíradók Online megvalósítását. És természetesen egy nagy adag kíváncsiság. Hogyan ült Horthy a lovon? Milyen díszletek között kísérték végső útjára Klebersberg Kunót? Mióta járnak sokan focimeccsre? Min nevetett a pesti cseléd a századfordulón? Hogyan ábrázolták az ellenséget a katonanótákban?

A kezdeményezés ezzel az előadással végre hazatalált. Remélem sokan fogják használni oktatási céllal is, és sikerül néhány tapasztalatot átültetni a nagy közös interjúarchívumba is. Jó volt a hangulat, mindenki igyekezett segíteni a másik projektjét ötletekkel, kérdésekkel. Úgy tűnik ebből lesz valami.

 

Random Posts

Loading…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.