Mennyire korruptak a magyar közbeszerzések?

Tóth István János, a Korrupciókutató Központ Budapest igazgatója legutóbbi kutatásáról beszélget a Kovács Ádám hangpostája című műsorban.

tilos-radio-logoA 2009 és 2015 között lezárult magyarországi közbeszerzéseket elemezték, olyan kérdésekre keresve a választ, hogy az eljárások során mennyire érvényesült a verseny, mekkora a korrupciós kockázat vagy hogyan teljesítenek az átlaghoz képest az uniós forrásból megvalósult közbeszerzések. A műsor itt meghallgatható:  Tóth István János a Tilos Rádióban 

 

Vita a Városligetről a Tilos Rádióban

Bár 10 éve tervezgetik, 2013-ig senki nem tudott róla, mi az? Magyarország utóbbi negyed századának legnagyobb léptékű kulturális beruházása a Liget Budapest / Múzeumi Negyed projekt, ami Európa legrégebbi közparkjának, a Városligetnek az arculatát és funkcióit is átrendezi. Az alapvető döntések még azelőtt megszülettek, hogy a nyilvánosság megismerhette volna a terveket. A Tilos Rádió sorozatot indított a témáról, és április 12-én 16.30-tól egyedüliként élőben közvetíti a tiltakozók és az építtetők vitáját.

mese1A műsor hangfelvételével frissítve.

“Vita a Városligetről a Tilos Rádióban” bővebben

Mi a legitimáció?

A legitimáció nagyon trükkös dolog. Nehéz elmagyarázni, hogy mi az. Az sem nagyon érti, akitől a hatalom ered, de az sem, aki a felhatalmazást kapja.

A társdalomtudományok sem segítenek sokat. Az, hogy támogatják a hatalom birtokosainak napi politikáját? Vagy annyi, hogy nem hányják vasvillára a választott képviselőket? Az elméleti meghatározások felett nem csitulnak a viták. Az egyik normatív a másik leíró jellegű. Egyben hasonlítanak, az érveik száraz gallyakként törnek a gyakorlati kérdések alatt. De amikor sok van a legitimációból, de főként amikor kevés, akkor nagyon is lehet érezni, hogy mi az. Körbe lehet tapogatni létezését, vagy harapni lehet a hiányát, aki pedig nem vesz tudomást róla, mintha fejjel menne a falnak.

1957-es május elseje a Hősök terén

“Mi a legitimáció?” bővebben

Aaron Swartz meghalt

Aaron Schwartz, az egyik legkíválóbb internet aktivista volt. Öngyilkos lett.

Még csak 26 éves volt, de már legalább 10 éve az online játékszabályokat átíró projekteken dolgozott. Az index is megírta a hírt.  Ott annyit írtak, hogy talán azért, mert perbe fogták 4,8 millió JSTORE cikk nyilvánosságrahozataláért. Arról egy szót sem ejtettek, hogy ez a fiú tizenhat évesen részt vett az RSS megalkotásában, alapítója a Redditnek, és azon dolgozott, hogy ne a Google Books legyen a könyvek jövőjét meghatározó legfontosabb projekt. Húszévesen lett alapítója és technikai fejlesztője az Internet Archive Open Library projektjének. Ez a legnagyobb nyitott könyv adatbázis, ami jogi kiskapukat is kihasználva milliónál is több könyvet tesz szabadon elérhetővé.  Nem a nagy ötletekhez és tettekhez volt fiatal, hanem a nagy ellengségekhez.

Aaron Schwartz

“Aaron Swartz meghalt” bővebben