Kolorlokál beszélgetések

Már ötvennél is több egyórás beszélgetést tettünk fel a Mixcloudra a Kolorlokálból.

2013-ban csatlakoztam a Tilos Rádió Kolorlokál című műsorához. Szerdán reggel hallható 7 és 10 között a műsor az FM 90,3-on, vagy online. Elég gyakran hívunk a harmadik órára vendéget a műsorba. A hosszú, egyórás időbe elég sok belefér. Az elején gyorsan elrugaszkodjunk a rádiós interjúk sablonjaitól és beszélgetünk. Ha jól sikerül a műsor alatt mindig aktív chatfal is egészen elhalkul, csak néha villant egy-egy troll, hogy “haverpornó”. A többiek inkább beszállnak, és az óra végére az ő haverjuk is lesz a vendég. Az összes ilyen beszélgetés kikereshető a tilos.hu műsorarchívumából. A legtöbbet pedig kivágom és egyben felteszem a Mixcloudra. Már több mint 50 beszélgetés van fent.

Hallgassátok!

kolorlokál

Szántó T. Gábor / Iványi-Bitter Brigitta / Menyhárt Jenő / Szamosi Zsófi / Mécs Mónika / Enyedi Ildikó / Vranik Roland / Szegő János / Török András / Fabricius Gábor / Tófalvy Tamás / Roskó Gábor és Horváth Judit / Szűcs Péter / Frazon Zsófi és Toronyi Zsuzsa / Simonovics Ildikó / Sárközy Bence / Édes Balázs / Enyedi Éva / Fabényi Júlia és Készman József / Gerhes Gábor és Esterházy Marcell / Pataki Ági / Örkény Antal / Szabó Simon / Szabó Benedek / Jánossy Lajos / Jókuti András / Hörcher Gábor / Ivacs Gabriella / Dragomán György / Térey János / Röhrig Géza / Péterfy Gergely / Bircsák Eszter és Sterk Barbara / Szemerey Samu / Tóth Csaba / Földes András / Nyáry Krisztián / Csepeli György / Fülöp József / Najmányi László / Kutas Gábor /Helene Bienvenue / Vági Zoltán / Nizák Péter / Horváth Kristóf Szinész Bob / Vajna Tamás / Lábass Endre / Somlai-Fischer Szabolcs / Gőz László / Csepeli Eszter / Geréby Zsófi / Spat Eszter / Pajor Tamás / Mundruczó Kornél / Brúking és Flo

 

Jeruzsálem, 1995

1995 nyarán másfél hónapot Izraelben utazgattam a barátnőmmel, Verával. Jeruzsálemtől leesett az állam. Délben érkeztünk, a shukban (piac) kezdtünk.Ima ideje volt éppen a muzulmánoknál. Megállt pár percre az élet. Le kellett szállítani egy barátom berlini csajának kérésére egy régi magyar népművészeti tányért egy palesztin boltosnak.

Faredet kerestük a Via Dolorosán. Persze mindenki ismerte. Olvasót pörgető arabok rohangáltak össze-vissza, hogy előkerítsék. Vera régi londoni osztálytársánál laktunk Ramallahban. Anyjuk angol, apjuk jeruzsálemi örmény. Az egyik lány barátja sabra (izraelben született) fiú volt, a másik lányé egy palesztin srác, aki fogorvosnak tanult. Így jártunk be együtt Jeruzsálembe bulizni, az izraeli, a palesztin, az örmény-angolok, a pesti zsidó és a pesti sváb. Nagy kozmopolita pörgés volt a városban. A világon fogytak a diktátorok, tágult a szabad világ, optimizmus uralkodott. Rabin volt a miniszterelnök, békét akart. Úgy tűnt, szót tud érteni Arafattal. Novemberben lelőtte egy radikális ortodox. Azóta máshogy mennek a dolgok. Mindig jön valaki és tesz azért, hogy ne legyen béke.

 

Kolorlokál

A 90-es években nagy menőség volt a Tilos Rádió. Új volt, más volt, tilos volt. Másképpen szólt, mások beszéltek, és másokat mondtak.  A Pillangó elős látásra és a Kolorlokál volt a két kedvencem a reggeli műsorok közül. Minél kevésbé ügy egy szabad rádió, annál jobb a világ.

kolorlokál_profilAz a normális, hogy egy ilyen közösségi rádió a közösség dolga, és nem lobogó a szabadság egén. Ha más médiumon is megszerezhető az információ, és közvetlen a hangnem, akkor a Tilos csak egy a sok hang közül. Szóval adddig jó, amíg nem nemzeti ügy, csak egy közösség ügye.
“Kolorlokál” bővebben